Beneficii pentru Sanatate ale Frunzelor De Dafin
iulie 20, 2021Beneficiile consumului de ceai de foi de dafin
august 19, 2021V-ati intrebat vreodata ce este gelatina, de unde provine si cum se face? Continuati sa cititi pentru a afla …
Cuprins
Ce este gelatina?
Pur si simplu gelatina este o proteina naturala derivata din colagenul brut, care este un produs secundar sigur al industriei carnii. Gelatina contine 18 aminoacizi, dintre care unii sunt o parte esentiala a unei diete sanatoase.
Care sunt caracteristicile cheie ale gelatinei?
Gelatina este apreciata pentru proprietatile si functionalitatile sale unice.
1- Gelatina se topeste la temperatura corpului, facand-o ideala pentru produse de cofetarie (gummies, marshmallows, bomboane gumate masticabile), industria carnii si diferite deserturi;
2 – Avand alergenicitate scazuta, este pe deplin compatibila cu corpul uman si, prin urmare, este un excipient si biomaterial perfect pentru aplicatii farmaceutice si medicale;
3 – Este o proteina naturala, considerata sigura, nu necesita un numar E, ca aditivii alimentari, si este perfecta pentru produsele cu eticheta curata;
4 – Are termo-reversibilitate, ceea ce inseamna ca poate fi incalzita pana ajunge lichid, racita devine gel, apoi incalzita si racita din nou fara a fi deteriorata;
5 – Este transparenta si fara aroma , deci poate fi folosita in multe combinatii de culori si arome.
Gelatina: ingredientul versatil
Datorita functionalitatilor sale unice de gelifiere si ingrosare, este utilizata in mod obisnuit ca ingredient de catre producatorii de alimente si bucatarii profesionisti. De asemenea, este foarte folosita si in gatitul casnic.
Pe langa faptul ca este un ingredient alimentar, este utilizata si de industria farmaceutica in productia de capsule gelatinoase tari si moi, forma extrem de utila pentru dozarea exacta si in siguranta a ingredientelor farmaceutice active.
Probabil consumati gelatina in mod regulat fara sa va dati seama
Gelatina este renumita pentru ca este un ingredient cheie al jeleurilor, de aici si numele acestor mici si delicioase deserturi „jelly”. Cu toate acestea, daca sunteti un consumator de carne, este posibil ca ea sa fie integrata in dieta dvs. fara sa va dati seama.
Ori de cate ori gatiti carne cu os sau cu piele, de fapt prelucrati colagen in gelatina. Data viitoare cand prajiti un pui intreg, aruncati o privire in tava dupa ce s-a racit: este posibil sa observati ca s-a format o jeleu cu sucurile lasate de friptura. Aceasta este gelatina. Gust-o si s-ar putea sa obtii o explozie minunata de aroma sarata! Acest lucru se datoreaza faptului ca este excelenta pentru amplificarea aromelor si topirea lor delicioasa in gura (acesta fiind unul dintre motivele pentru care este un ingredient atat de popular in industria alimentara).
Aceasta gelatina naturala se formeaza ca rezultat al procesului de gatit. Cand este incalzita, colagenul brut este descompus si transformat in gelatina lichida, care se gelifiaza la racire. In industrie, acest proces este cunoscut sub numele de „hidroliza partiala”.
Gelatina pe care o consumi in mod natural este aceeasi cu gelatina utilizata in produsele alimentare. Singura diferenta este ca cea produsa in serie a trecut printr-un proces de extractie complex si sigur, care ajuta la rafinarea si purificarea gelatinei, astfel incat sa poata fi folosita de producatorii de alimente, bucatari si cofetari.
În general, gelatina fabricata industrial se livreaza in doua forme, pe care probabil le-ati observat in magazinul dvs. local:
-Pulbere granulata
-Foi
Din ce este facuta gelatina alimentara?
Este de obicei facuta din piei de porc, piei de bovine si oase de vita si porcine.
Acest lucru se datoreaza faptului ca au o concentratie mare de colagen brut. Aceste materii prime sunt produse secundare ale industriei carnii. Daca nu ar fi folosite aceste materiale, acestea ar fi aruncate. Deci, productia de gelatina ajuta la prevenirea risipei si, prin urmare, este considerata durabila si face parte din economia circulara.
Gelatina alimentara este sigura pentru consum?
Fabricarea gelatinei este guvernata de reguli stricte care asigura o selectie atenta a materiilor prime si a furnizorilor acestora. Toate materiile prime utilizate in productia de gelatina sunt supuse testarii si controlului strict pentru a garanta o calitate, siguranta si trasabilitate maxime.
Deoarece provine dintr-o sursa naturala, aceasta este considerata un produs alimentar obisnuit si nu un aditiv, ceea ce inseamna ca nu necesita un numar E.
Gelatina este, de asemenea, nemodificata genetic, fara colesterol si nealergenica, ceea ce inseamna ca respecta standardele de eticheta curata .
Functionalitati cheie ale gelatinei :
Gelatina este capabila sa formeze solutii clare, transparente, care gelifica cand sunt racite si se topesc cand sunt reincalzite (geluri termoreversibile). Are capacitatea de a forma emulsii si spume. Poate forma pelicule pe suprafete, poate absorbi cantitati mari de lichide si poate functiona ca substanta de tampon, fiind in acelasi timp un excelent liant, adeziv si stabilizator.
Cu toate acestea, nu toate gelatinele sunt egale, cea mai importanta caracteristica a unui tip de gelatina fiind puterea sa de gelifiere, care este definita de valoarea sa „bloom”. (Conform metodei definite de omul de știință american, Oscar T. Bloom, proprietățile de gelifiere ale gelatinei sunt descrise în grame Bloom – fermitatea unui gel de 6,66% după 17 ore de depozitare la 10 °C. Ele depind de timpul si temperatura de gelifiere, de temperatura de topire a gelatinei si de vascozitate). Valoarea bloom pentru gelatina comerciala se situeaza intre 60 si 300 Bloom.
Alte caracteristici importante ale diverselor tipuri de gelatina sunt: vascozitatea, culoarea, claritatea, capacitatea de spumare, timpul si temperatura necesare pentru formarea/topirea gelului, dimensiunea particulelor si valoarea pH-ului. Toate aceste caracteristici trebuiesc avute in vedere pentru a beneficia de rezultate perfecte si un termen de valabilitate cat mai mare al produsului finit
Care este procesul de productie a gelatinei?
Procesul de productie este extrem de sigur deoarece:
-toate ingredientele brute provin de la animale destinate pentru consumului uman si trebuie sa indeplineasca standarde stricte de control al calitatii;
-mediul de productie este igienic, implica etape de sterilizare si trebuie sa respecte toate reglementarile nationale si internationale;
-gelatina nu sufera nicio modificare chimica si, prin urmare, este considerata eticheta curata.
Iata o schema simpla, pas cu pas, a procesului de productie a gelatinei:
Primul pas: Pre-tratament
Materia prima (adica oase de vita, piele de porc etc.) este impartita in bucati mici si procesata intr-o solutie acida sau alcalina. Apoi se clateste bine si se pregateste pentru al doilea pas.
Pasul doi: extragere
Materia prima este plasata in apa (de calitate potabila) si incalzita. Odata ce toata gelatina este in faza solubila, toate solidele si grasimile sunt indepartate, lasand o solutie bogata in gelatina.
Pasul trei: purificare
Pentru a elimina orice urma de grasime sau fibre fine, solutia este apoi filtrata. Tehnici standard pentru indepartarea mineralelor (cum ar fi calciu, sodiu, cloruri) sunt utilizate pentru a crea un produs final purificat.
Pasul patru: ingrosare
Solutia este apoi concentrata intr-o substanta vascoasa. In acest moment, este sterilizata in conditii stricte de igiena.
Pasul cinci: Uscare
Masa vascoasa este racita, ceea ce o solidifica. Gelatina solida este apoi presata printr-o placa perforata pentru a forma „taitei de jeleu”. Apoi este uscata si macinata intr-o pulbere fina.
Informatii nutritionale medii la 100 g gelatina:
Valoare energetica: 340 kcal. / 1445 kJoule
Umiditate: max. 15%
Grasimi: 0
Carbohidrati: 0
Proteine: aprox 85%
Sodium: max 0.5%
Cu exceptia triptofanului, gelatina contine toti aminoacizii esentiali. Consumata singura sau în combinatie cu alte surse de proteine, gelatina poate contribui la o dieta sanatoasa, variata si echilibrata.
Domenii de utilizare a gelatinei
Gelatina este utilizata in aplicatii numeroase si diverse, variind de la prepararea unei game largi de produse alimentare (dulciuri, mezeluri, lactate, bauturi nealcolice, vinificatie), farmaceutice, suplimente nutritionale, la utilizarea in industria mobilei, fabricarea benzilor adezive si a chibriturilor, in constructii – in restaurarea cladirilor, teste balistice, etc.
În domeniul farmaceutic, gelatina se foloseste in principal in productia de capsule (dure sau moi), ca strat de acoperire pentru tablete, dar si pentru incapsularea vitaminelor.
Gelatina are o valoare nutritiva mare, continind opt din cei noua aminoacizi esentiali. In plus, un numar tot mai mare de studii indica faptul ca, consumul de gelatina sprijina sanatatea articulatiilor, oaselor si a pielii.
Datorita combinatiei sale unice de proprietati functionale si nutritionale, gelatina este un ingredient valoros, care in acelasi timp ajuta la producerea de alimente sanatoase, sarace in carbohidrati si grasimi.
Proteinele din soia, nuci sau lapte au un potential alergen foarte mare, in timp ce proteinele de colagen sunt o exceptie. Potentialul alergenic foarte scazut al gelatinei este un atu valoros in ceea ce priveste utilizarea sa în produsele alimentare si farmaceutice.
Gelatina alimentara Bloom 100, 1 kg
Gelatina este o proteina naturala pura, produsa prin hidroliza partiala a colagenului, fara grasimi, colesterol sau carbohidrati. Gelatina se prezinta sub forma de granule sau pudra, uscata, de culoare alb galbui, fara gust sau miros, lipsita de aditivi sau conservanti si fara potential alergenic.
Gelatina alimentara 200 Bloom, 1 kg
Gelatina este un ingredient valoros, clean-label, neutru ca gust, miros si culoare. Gelatina este folosita ca agent de gelifiere, spumare, stabilizator, liant, si emulgator. Ajuta la producerea de alimente sanatoase, sarace in carbohidrati si grasimi.